Suattaapi kasvaa ja suattaapi että ei…. Vadelma eli vaarain, vaapukka tai vattu on hyönteispölytteinen, monivuotinen ruusukasvien heimoon kuuluva puolipensas. Avomaalla ovat Puralassa Suomen kovien säävaihtelujen armoilla, mutta silti onnistuessaan palkitsevat poimijansa aromikkuudella ja puhtaudellaan.

Vadelmaa kasvaa avomaalla kahdella lohkolla noin 2,5 hehtaaria. Puutarhavadelmalajikkeemme soveltuvat kaikki tuorekäyttöön ja/tai pakastukseen. Vuosittainen lämpösumma vaihtelee, minkä vuoksi vadelmat valmistuvat eri vuosina hieman eri aikoihin. Vadelmat kypsyvät heinä-elokuussa ja vasta tuolloin varmistuu luonnon antimien määrä. Toivommekin vadelman itse-poimijoilta ymmärrystä hyvästä marjastusetiketistä, jotta itsepoiminta olisi kaikille kannattavaa ja kasvustot pysyvät tuottavina. Seuraathan siis ohjeistusta, että pääsemme kaikki nauttimaan upeasta makeasta vadelmasta helppokulkuisessa marjapaikassamme vielä useana vuonna.

Vadelmalajikkeet,Rubus idaeus Raspberries

  • Muskoka *Rubus idaeus ’Muskoka’ on aikainen, makean aromikas, hyvin pakastukseen sopiva
  • Maurin Makea pensasvadelman ja kotimaisen luonnonkannan risteymä. Suurehkot marjat ovat pitkän pyöreitä ja erittäin makeita. Marjat irtoavat hyvin kannoista ja soveltuvat erinomaisesti tuorekäyttöön ja säilöntään.
  • Glen Fyne suurikokoiset kartiomaiset maakea aromaattinen maku, melko myöhäinen
  • Glen Ample myöhäinen lajike, jolla on pitkä satokausi. Marjat ovat hyvin suuret, kartionmuotoiset ja mehukkaat.

*Lisätietoa vadelman terveysvaikutuksista löytyy suomeksi Ylen sivuilta: klikkaa tästä