Vadelma

Suattaapi kasvaa ja suattaapi että ei…. Vadelma eli vaarain, vaapukka tai vattu on hyönteispölytteinen, monivuotinen ruusukasvien heimoon kuuluva puolipensas. Avomaalla ovat Puralassa Suomen kovien säävaihtelujen armoilla, mutta silti onnistuessaan palkitsevat poimijansa aromikkuudella ja puhtaudellaan. Yritetään sinnitellä vadelmien tavoin-suomalaista marjaa tuottaen.

Vadelmaa kasvaa avomaalla kahdella lohkolla noin 2,5ha. Puutarhavadelma lajikkeemme soveltuvat kaikki tuorekäyttöön ja/tai pakastukseen. Kypsyvät heinä-elokuussa ja vasta tuolloin varmistuu luonnon antimien määrä. Toivommekin vadelman itse-poimijoilta ymmärrystä hyvästä marjastusetiketistä. **Jotta itsepoiminta olisi kaikille kannattavaa ja kasvustot pysyvät tuottavina *luethan itsepoimijoiden ohjeet ja *seuraat tiedotteittamme satokaudella somesta (facebook, instagram sekä nämä kotisivut-etusivun ajankohtaista palsta). Näin toimien pääsemme kaikki nauttimaan upeasta makeasta vadelmasta helppokulkuisessa marjapaikassamme vielä useana vuonna.

Vadelma lajikkeet,Rubus idaeus Raspberries

  • Muskoka *Rubus idaeus ’Muskoka’ on aikainen, makean aromikas, hyvin pakastukseen sopiva
  • Maurin Makea pensasvadelman ja kotimaisen luonnonkannan risteymä. Suurehkot marjat ovat pitkän pyöreitä ja erittäin makeita. Marjat irtoavat hyvin kannoista ja soveltuvat erinomaisesti tuorekäyttöön ja säilöntään.
  • Glen Fyne suurikokoiset kartiomaiset maakea aromaattinen maku, melko myöhäinen
  • Glen Ample myöhäinen lajike, jolla on pitkä satokausi. Marjat ovat hyvin suuret, kartionmuotoiset ja mehukkaat.

*lisätietoa ja varmennukseksi vadelman terveysvaikutuksista löytyy suomeksi Ylen sivuilta: klikkaa tästä, mutta huom. muistathan tulla takaisin sivuillemme ja seuraat/pääset myös kommentoimaan esim Facebook-sivuilamme 😀 )